Saturday 9 January 2016

MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH

MASAK TEMPOYAK IKAN KEMBUNG STAIL TEMERLOH
Bahan-Bahannya:
6 ekor ikan kembung
2 cawan tempoyak
4 - 5 cawan air - ikut kepekatan yang dikehendaki
Secekak daun kesum
Garam

Bahan Tumbuk (Jangan Lumat Sangat)
1 biji cili merah - untuk bagi kuah nampak merah
Segenggam cili api merah - nak pedas, boleh tambah cili api
1 inci kunyit hidup
Cara-Caranya:

  1. Tumbuk bahan tumbuk. Masukkan tempoyak ke dalam lesung. Tumbuk supaya bahan tergaul rata.
  2. Masukkan ikan, bahan tumbuk, air ke dalam periuk. Masak menggunakan api yang perlahan sehingga gulai mereneh dan menggelegak.
  3. Masukkan daun kesum. Masak dalam 2 hingga 3 minit.
  4. Masukkan garam. Gaul rata. 
  5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


7 comments:

Aisyah Ghazi said...

Terliur tengok ni... mmg feveret tempoyak ikan kembung ni ! Thx for sharing. Anyway, jemput ke blog i untuk info2 kekal cantik dan slim.

>>>Kurus sihat Semula Jadi!<<<

Anonymous said...

sodap

JomBeliRumah said...

Mmg sedap

JomBeliRumah said...

Mmg sedap

JomBeliRumah said...

Mmg sedap

Hero Api said...

Sedap.. Teringat pulak tempoyak masak ikan patin..

Ros said...

cikgu Ani teruskn usaha dgn share resipi..sbb mmg byk mmbantu kami yg blur nk masak ni.Resipi ni mmg teerbaik sedap