Bahan-Bahannya:
1 ekor ayam - digaul dengan garam-kunyit dan digoreng separuh masak
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
6 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan sos cili
1 cawan santan pekat
1 hingga 2 cawan air - ikut banyak mana kuah yang dikehendaki
3 biji tomato - dibelah 4
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Bahan Kisar Halus:
6 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
Bahan Hiris Nipis:
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
Cara-Caranya:
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan bahan hiris nipis hingga layu dan wangi.
- Masukkan bahan kisar dan cili kering kisar. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sos cili. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Gaul rata dan biarkan seketika.
- Masukkan air mengikut banyak mana kuah yang dikehendaki. Kacau rata.
- Masukkan santan. Kacau rata.
- Masukkan buah tomato, garam dan gula. Kacau rata. Masak hingga pecah minyak dan kuah pekat seperti yang dikehendaki.
- Tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment