Bahan-Bahannya:
6 ekor ikan kembung
2 cawan tempoyak
4 - 5 cawan air - ikut kepekatan yang dikehendaki
Secekak daun kesum
Garam
Bahan Tumbuk (Jangan Lumat Sangat)
1 biji cili merah - untuk bagi kuah nampak merah
Segenggam cili api merah - nak pedas, boleh tambah cili api
1 inci kunyit hidup
Cara-Caranya:
- Tumbuk bahan tumbuk. Masukkan tempoyak ke dalam lesung. Tumbuk supaya bahan tergaul rata.
- Masukkan ikan, bahan tumbuk, air ke dalam periuk. Masak menggunakan api yang perlahan sehingga gulai mereneh dan menggelegak.
- Masukkan daun kesum. Masak dalam 2 hingga 3 minit.
- Masukkan garam. Gaul rata.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
7 comments:
Terliur tengok ni... mmg feveret tempoyak ikan kembung ni ! Thx for sharing. Anyway, jemput ke blog i untuk info2 kekal cantik dan slim.
>>>Kurus sihat Semula Jadi!<<<
sodap
Mmg sedap
Mmg sedap
Mmg sedap
Sedap.. Teringat pulak tempoyak masak ikan patin..
cikgu Ani teruskn usaha dgn share resipi..sbb mmg byk mmbantu kami yg blur nk masak ni.Resipi ni mmg teerbaik sedap
Post a Comment