RENDANG PEDAS SOTONG – KACANG
KELISA
Bahan-Bahannya:
4
ekor sotong – dibersihkan dan dipotong bulat setengah inci panjang
10
biji kacang kelisa – dibersihkan dan dipotong serong
1
helai daun kunyit – dibuang tulangnya dan dihiris halus
2
helai daun limau purut – dibuang tulangnya dan dihiris halus
1
keping asam gelugor
2
cawan santan pekat
Garam
Serbuk
perasa
Bahan
dikisar halus:
Segenggam
cilia pi
1
½ inci kunyit hidup
2
ulas bawang putih
1
biji bawang besar
2
batang serai – dipotong nipis-nipis
½
cawan air
Cara-caranya:
1.
Masukkan
bahan kisar ke dalam kuali. Masak hingga airnya kering.
2.
Masukkan
santan pekat dan asam gelugor. Masak
hingga mendidih. Kacau sentiasa.
3.
Masukkan
sotong, daun kunyit, daun limau purut, garam dan serbuk perasa. Kacau rata dan
biarkan mendidih.
4.
Masukkan
kacang kelisa, kacau rata.Masak hingga kacang layu dan sotong masak.
5.
Tutup
api. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment