Friday, 16 May 2014

RENDANG PEDAS SOTONG – KACANG KELISA

RENDANG PEDAS SOTONG – KACANG KELISA
Bahan-Bahannya:
4 ekor sotong – dibersihkan dan dipotong bulat setengah inci panjang
10 biji kacang kelisa – dibersihkan dan dipotong serong
1 helai daun kunyit – dibuang tulangnya dan dihiris halus
2 helai daun limau purut – dibuang tulangnya dan dihiris halus
1 keping asam gelugor
2 cawan santan pekat
Garam

Serbuk perasa
Bahan dikisar halus:
Segenggam cilia pi
1 ½ inci kunyit hidup
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 batang serai – dipotong nipis-nipis

½ cawan air


Cara-caranya:
1.      Masukkan bahan kisar ke dalam kuali. Masak hingga airnya kering.
2.      Masukkan santan pekat dan  asam gelugor. Masak hingga mendidih. Kacau sentiasa.
3.      Masukkan sotong, daun kunyit, daun limau purut, garam dan serbuk perasa. Kacau rata dan biarkan mendidih.
4.      Masukkan kacang kelisa, kacau rata.Masak hingga kacang layu dan sotong masak.

5.      Tutup api. Hidangkan.


No comments: