KARI SOTONG
MESRA SELALU
Bahan-Bahannya:
4
ekor sotong – dibersihkan dan disejat.
Secekak
kacang buncis – dibersihkan dan dipotong serong 1 ½ inci panjang
½
biji capsicum – dibersihkan dan dipotong kasar
2
biji tomato – dibelah empat
4
sudu makan serbuk kari daging – dicampur dengan ½ cawan air
½
sudu makan asam jawa – dicampur dengan ½ cawan air
2
tangkai daun kari
Garam
Serbuk
perasa
Bahan
Tumbuk Lumat:
½
inci halia
3
ulas bawang putih
1
biji bawang besar
Cara-caranya:
1.
Panaskan
sedikit minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
2.
Masukkan
bancuhan serbuk kari dan daun kari. Tumis hingga pecah minyak.
3.
Masukkan
air asam jawa. Kacau rata dan biarkan mendidih.
4.
Masukkan
sotong, gaul rata.
5.
Masukkan
kacang buncis, capsicum, garam dan serbuk perasa. Gaul rata.
6.
Bila
sotong sudah masak, kacang pun sudah layu, masukkan tomato. Gaul rata sebentar
sahaja.
7.
Tutup
api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment