MASAK KICAP
SOTONG CERIA
Bahan-Bahannya:
3 ekor sotong saiz sederhana – dibersihkan dan
dipotong bulat ½ inci tebal
2
biji kentang – dikupas, dipotong wedges dan digoreng hingga masak
5
biji tomato ceri – dibelah dua
1
biji bawang besar – dipotong bulat
1
biji cili merah – dipotong tiga bahagian dan dihiris memanjang
4
sudu makan cili kering kisar
4
sudu makan kicap lemak masin
Serbuk
perasa
Bahan
Tumbuk Lumat:
1
sudu teh jintan putih (jintan halus)
2
ulas bawang putih
1
biji bawang besar
Cara-caranya:
1.
Panaskan
sedikit minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
2.
Masukkan
cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
3.
Masukkan
kicap. Kacau rata.
4.
Masukkan
sotong, kentang, bawang besar, cili merah hiris dan serbuk perasa. Kacau rata
hingga sotong masak.
5.
Masukkan
tomato ceri. Kacau rata sebentar.
6.
Tutup
api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment