KERABU SOTONG
Bahan-Bahannya:
2
ekor sotong saiz sederhana – dibersihkan dan dihiris ½ cm tebal
50
sen suun – direndam hingga lembut, dipotong dua inci panjang
2
cawan air
½
sudu teh garam
1
sudu teh gula
1
biji limau nipis
Bahan
Hiris:
1
biji bawang besar
2
helai daun limau purut
1
batang serai
1
batang bunga kantan
1
biji tomato – dibuang biji
4
biji cili api
1
pokok daun sup
Cara-caranya:
1.
Didihkan
2 cawan air. Celur sotong selama 5 minit. Sejatkan airnya.
2.
Didihkan
semula air rebusan sotong tadi. Masukkan sun sebentar. Sejatkan.
3.
Masukkan
semua bahan ke dalam mangkuk. Gaul rata.
4.
Hidangkan.
2 comments:
Terima kasih kongsi resepi cikgu.. Kalau sotong tu ganti dengan ayam atau daging boleh jugak ke cikgu..
Post a Comment