Bahan-Bahannya:
5 biji pisang raja -dibelah dua atau tiga
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
5 cawan santan
2 sudu besar gula
Sedikit garam
2 helai daun pandan - disimpul
Daun pisang - secukupnya
Daun pisang dipotong pada saiz ini dan dilayurkan atas api supaya lembut
Pisang dikupas kulitnya dan dibelah dua atau tiga
Semua tepung beras, tepung jagung, gula, garam dan santan dicampurkan.
Kemudian digaul sebati dan ditapis. Masukkan ke dalam periuk.
Masukkan daun pandan dan dikacau di atas api sederhana besar hingga pekat dan berkilat.
Ambil sesenduk adunan tepung dan letak di atas daun pisang.
Letak sepotong pisang.
Lapis dengan sesenduk adunan tepung.
Bungkus kuih dengan melipat kiri dan kanan, kemudian lipat atas dan bawahnya dengan kemas.
Ulang langkah membungkus hingga habis.
Kukus kuih selama 15 hingga 20 minit.
Setelah kuih nagasari masak, sejukkan sebentar.
Bolehlah dinikmati...
Walllaaaaaaaaaaaaa....
16 comments:
Terima kasih kerana sudi berkongsi resepi, Puan. :)
Blh frozen x?
Assalamualaikum..terima kasih cikgu ani...kongsi resepi traditional...
Assalamualaikum..terima kasih cikgu ani...kongsi resepi traditional...
Salam ramadhan. Teringin membuatnya untuk juadah berbuka.daun pisang pula tiada.apa pun terimakasih berkongsi resepi..
Santan tu kna campur air atau santan dr dlm kotak tu je?
Santan tu kna campur air atau santan dr dlm kotak tu je?
mengancamnyaaaa....nak buatlah!
Selain pisang raja bole guna pisang ape lg ye
Selain pisang raja bole guna pisang ape lg ye
Tq for resepi saya tgh mencuba di hari pertama puasa
Nak buat la Cikgu Ani. Sonang aje ni
Terima kasih kongsi resepi..
Terimakasih cikgu ani....Alhamdulillah saya tercari² resepi nie.Akhirnya dpat juga.
Hebat memang 🤩👍👍👏😍 ZASSSS 🤩✌️👍👍... Syukran jazilan Cikgu Ani.. semoga Allah SWT memberkati usaha kita semua 🤲🏻 Amin
T. Kasih sbbb sudi share resipi kuih lejen ni
Post a Comment