Bahan-Bahannya:
10 biji pisang muda - Kupas kulitnya dan potong dua. Ambil kulitnya sekali. Rendam dalam air garam sementara hendak menyediakan bahan-bahan lain.
15 biji cili api - (boleh tambah jika sukakan pedas)
2 inci kunyit hidup
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (boleh juga kalau nak guna bawang kecil dlm 5 biji)
1 batang serai
Segenggam ikan bilis
1 cawan santan pekat
3 cawan air
Garam
Cara-caranya:
- Dalam lesung batu, masukkan cili api dan kunyit. Tumbuk hingga lumat.
- Masukkan bawang putih, tumbuk lumat.
- Masukkan bawang besar, tumbuk lumat.
- Masukkan ikan bilis, tumbuk kasar. (pecah-pecahkan aje ikan bilis tu).
- Masukkan serai, titik-titikkan aje.
- Cuci pisang hingga bersih.
- Masukkan semua bahan tumbuk, pisang, kulit pisang dan air ke dalam periuk. Masak hingga pisang empuk.
- Masukkan santan pekat. Masak hingga mendidih.
- Masukkan garam. Kacau rata.
- Tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment