Recent Posts

Tuesday, 6 November 2012

DURIAN CREPE

Demam Durian Crepe turut melanda saya... tiap-tiap hari tengok rakan-rakan saya menayangkan durian crepe yang mereka hasilkan. Jeles betul tengok hasil kerja mereka tu... Tak boleh jadi ni.. kebetulan hari ni ada orang jual durian kampung yang mabeles isinya...Hahahaha... hajat sekian lama mesti ku laksanakan hari ni... Dua, tiga resepi crepe telah ada di dalam simpananku.. Saya bandingkan dan saya olah mengikut apa bahan-bahan yang ada di dapur saya... Saya menggunakan 6 jenis tepung untuk membuat Durian Crepe ni.. Jadi, kawan-kawan inilah hasilnya.. 
Jom!!!!!

DURIAN CREPE
Bahan-bahannya:
2 sudu besar tepung pau
2 sudu besar tepung ubi kayu
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kentang
4 sudu besar tepung naik sendiri

1 1/2 sudu besar gula castor
2 biji kuning telur
1 penutup esen vanila
1/2 tin susu cair
1 sudu kecil garam
Air
3 sudu besar mentega yang dicairkan
1 sudu teh pewarna kuning lemon

Bahan Filling:
Isi durian yang telah dibuang biji
1 cawan fresh cream - diputar hingga kental

Cara-caranya:

  1. Maukkan semua bahan tepung dan yang lain kecuali mentega cair dan pewarna ke dalam blender. Tambahkan air sehingga kurang 1 inci untuk penuh blender.
  2. Kisar hingga rata. Simpan di dalam peti ais selama sejam. (Saya simpan dengan blender2 sekali.. )
  3. Selepas sejam, keluarkan dan masukkan mentega dan pewarna, kisar sekejap aje hingga rata.
  4. Panaskan non-stick pan menggunakan api yang paling perlahan. Masukkan adunan dan lenggangkan kuali supaya crepe tidak terlalu tebal atau terlalu nipis sehingga adunan likat dan biarkan hingga atasnya masak. Tak perlu terbalikkan. (Crepe ini adalah seperti kuih dadar/kuih ketayap yang lembut).
  5. Ulang langkah 4 hingga semua adunan tepung habis. Biarkan crepe sejuk..

 
Bentangkan crepe dengan bahagian yang licin di bawah. Dengan menggunakan plastik piping, pipekan fresh cream di tengah-tengah crepe.

 Sudukan isi durian di atas fresh cream

 Paipkan fresh cream di atas isi durian

 Lipat crepe

 Lipat crepe

 Jadilah seperti ini...

YUMMY1 YUMMY!

41 comments:

emmazally's home cooking said...

Tahniah...nyummyyyy...nyummmyyyy

Meen Ibrahim said...

Tima kasih banyak2, merata-rata saya cari resipi guna 5 jenis tepung, at last jumpa juga. Minta di halalkan dan saya doakan semoga Puan dimurahkan rezeki hasil dari segala perkongsian ilmu masakan ini....Ameen

Cikgu Ani Bawok said...

Emmazally's home cooking, terima kasih atas ilmu yang diajar dan dikongsi.. Semoga rezeki Emma dan keluarga dimurahkan oleh Allah..

Cikgu Ani Bawok said...

Meen Ibrahim...
Amin...Terima kasih ye kerana sudi mencuba resepi dari blog saya ni.. :)

Suriyana S Aflazal said...

Assalamualaikum kak ani....Pah dah salin resipi ni fr FB....baru tahu kak ani ada blog gak..nice byk entry and uptodate...tak macam saya punya...a must try recipe ni.singgah2 la blog pah ye walaupun jarang2 diupdate....

9W2SEV said...

Salam akak..minta halalkan resipi dari blog akak ye especially crepe ni.saya puas cari resipi sebenar..thanks . X sbar nak masak utk suami.

umialya said...

Mohon halalkan resepi ini, insya allah saya akan mencubanya suatu hari nanti

Anonymous said...

minta izin copy ye.tq.:)

trah said...

akhirnya ada jugak y sudi berkongsi resepi creepe y byk jnis tepung. sblm ni jumpa y guna 5 jnis tepung sj. halalkan resepi ni. moga dimurahkan rezeki... aminnnn.

Arzilinawati Idris said...

jumpa jugak cara nya..time kasih kak..sy cuba yer..

Anonymous said...

Mohon share resepi ni ye kak

Cikgu Ani Bawok said...

Suriyana S Aflazal, t/kasih krn sudi singgah di blog saya yg tak seberapa ni... Insyaallah, nanti saya berkunjung ke blog sis pulak.. :)

Cikgu Ani Bawok said...

9W2SEV, Silakan share resepi.. saya ikhlas...:)

Cikgu Ani Bawok said...

umialya,Arzilinawati Idris, Anonymous ... silakan share, saya izinkan.. Selamat mencuba ye.. :)

Cikgu Ani Bawok said...

trah...
Amin..
Selamat mencuba ye..

Anonymous said...

salama cikgu ani,
nak tanye pakai tepung naik sendiri tu lapisan crepe tu x jadik tebal/ naik ke? teringin nk mencuba. thanks share resipi ni ye :)
-nadya-

Cikgu Ani Bawok said...

Anonymous,
alhamdulillah, tak jadi tebal pun w/pun guna tepung naik sendiri... Kalau tak mau, boleh aje guna tepung gandum... :)

Anonymous said...

salam cikgu ani, semoga Allah murahkan rezeki cikgu ani. Minta Halal untuk saya cuba resepi ini cikgu

Amirullah Othman said...

Tq....minta halal resepi

Nuredhayati Puat said...

Salam cikgu ani,mntak share ye...halakn ye...tq

Anonymous said...

Salam, cikgu..tumpang tanye..say adh try bancuhan tepung ni semlm tp kene crepe saya jd lembik n melekat ye..dimana silap nye ek..tq

umialya said...

Saya dah cuba, menjadi...

http://mimialya1.blogspot.com/2012/11/demam-durian-crepe-part-2_17.html

panas mmg gitu - lembik, masa angkat tak perlu gunalan sudip, terus telangkupkan ia ke dalam bekas leper n perlu guna kuali non stick (jenis tidak melekat)

Anonymous said...

Timakasih cikgu minta iizin share ye

Anonymous said...

as salam..
cikgu, air tu blh specific lagi x? sbb size blender berbeza2.. bancuhan pertama menjd terlalu cair lah.. tq cikgu :))

Cikgu Ani Bawok said...

Saya guna blender saiz biasa... kadar kecairan crepe ni sama mcm kita buat kuih dadar atau roti jala... :)

Anonymous said...

owh ok.. tq cikgu.. sy cube lagi weekends ni :))

Makcik Kerabu said...

saya nak cuba dan share,minta halalkan iyer

Ibu Lala said...

Sedapnye. Peberet ni..

Anonymous said...

best la blog awak ni..pasti ALLAH akan melapangkan rezeki awak atas perkongsian ilmu yg bermanfaat ini. ramai tu nak hidang utk suami dan keluarga.

dari cikgu ani gak ha ha

Anonymous said...

thanks atas perkongsian resepi...moga terus memdapat barakah...

adila said...

tq 4 d resipi. mn tau sy bole cuba buat. aritu buat x jd....hihihi.

Cikgu Ani Bawok said...

Amin... tq semua... doakan semoga Allah merahmati usaha saya ini... Semoga ramai yg mendapat menafaat drp resepi2 saya ini..

Anonymous said...

assalamualaikum cikgu ani..terima kasih krn sudi kongsi ilmu...sy nk cuba resepi cg ye..tk

Cikgu Ani Bawok said...

Silakan share resepi.. Ikhlas dari saya..

farnas said...

salam..meh kita berkenalan... ewah...nti datang ke blog sy ya.... nk tanya apa beza rasanya pakai tepung byk.... sedap lagi ke? dr resipi biasa..

ellie rahman said...

Tq kak ani. Dah lama cari resipi durian crepe dgn 6 jenis tepung ni. Semoga Allah murahkan rezeki kak ani sekeluarga. Ameen Ya Rabbal Alamin.

mindailmu said...

Salam cikgu,mohon izin copy ye..teringin gak nak buat..terima kasih atas kongsiannye..

Anonymous said...

Slm knl..akak..mntk izin copy ye..nmpk best sgt..nk try buat..terima ksh ats perkongsian resepi..

Ona Along said...

Salam sis. Nk tny, tepung kentang tu tepung yg mn satu tu sis?

Ainieyll Syuhada said...

slm nak tanye...intinye ni klu pakai cream yg wat ice blend tu blh ke,klu x pakai fresh cream????

Adilah Manaf Celik Vitamin said...

YUmmy, nampak sedap.

Kajian 3 Tahun Tentang ESP Shaklee, Hasilnya Memang Mengejutkan!