Thursday 19 July 2012

PATIN GULAI TEMPOYAK TEMERLOH

PATIN GULAI TEMPOYAK TEMERLOH
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan patin - bersihkan dengan memerahkan jus dari 2 biji limau nipis terutama dalam perut ikan, biarkan 5 minit sebelum dicuci bersih dengan air.
1 ikat daun kesum
2 kuntum bunga kantan
2 senduk tempoyak
garam
serbuk perasa
2 keping asam gelugor (optional - jika guna tempoyak baru)

 Bahan Tumbuk Lumat:
Segenggam cili api
1 1/2 inci kunyit hidup

 Caranya:

  1. Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk, diikuti tempoyak dan air secukupnya. Gaul rata.
  2. Masukkan garam, serbuk perasa, bunga kantan daun kesum, kacau lagi, baru masukkan ikan. 
  3. Tenggekkan atas dapur dan buka api. Masak dengan api sederhana. Jangan dikacau terlalu kerap, nanti ikan mudah hancur.
  4. Biarkan mendidih dan ikan masak. Sedia untuk dihidangkan.


2 comments:

Unknown said...

masak tu sekaligus ke? atau step by step??

Cikgu Ani Bawok said...

Sekali gus