CENDOL
Bahan-bahan untuk cendol:
50g tepung Hon Kwee
40 g tepung beras
10g tepung ubi
1/2 sd teh garam
3 sd mkn gula
625 ml air pandan
1/2 besen air ais
Acuan cendol
1/2 besen air ais
Acuan cendol yang saya guna
Cara:
- Mesin
daun pandan yang digunting pendek bersama 625ml air, kemudian tapis untuk
dapatkan air pandan.
- Bahagi
air daun kepada 420 ml dan 225 ml.
- 420
ml air daun pandan dididihkan.
- Sementara
itu, larutkan semua tepung, garam dan gula pasir ke dalam 225 ml air daun
pandan. Gaul rata.
- Sementara
tunggu air daun pandan mendidih, sediakan besen berisi air ais dan acuan
cendol.
Bila
air pandan mendidih, masukkan adunan tepung sambil jangan berhenti
mengacau hingga adunan menjadi transparent.
Masukkan adunan ke dalam tapis acuan cendol, tekan-tekan
supaya cendol masuk ke dalam air ais selama 10 - 15 minit hingga cendol keras.
Bahan Untuk Santan:
1000 ml santan pekat - saya guna santan kotak je
1/2 sd teh garam
2 helai daun pandan - disimpul
Cara:
Didihkan semua bahan sambil terus dikacau supaya tidak
pecah lemak. Tutup api, ke tepikan.
Bahan Untuk Air Gula:
250 g gula melaka/ gula merah
250 ml air
2 helai daun pandan - disimpul
Cara:
Didihkan semua bahan hingga gula larut. Tutup api dan ke
tepikan.
Cara menghidang:
- Masukkan
beberapa ketul ais ke dalam gelas.
- Sudukan
sedikit kacang merah dalam tin.
- Masukkan
sedikit air gula merah.
- Masukkan
cendol.
- Masukkan
sedikit santan.
- Sedia
untuk dinikmati.
1 comment:
Terbaik 👍🏻👍🏻👍🏻
Post a Comment