Thursday, 26 July 2012

CENDOL

CENDOL
Bahan-bahan untuk cendol:
50g tepung Hon Kwee
40 g tepung beras
10g tepung ubi
1/2 sd teh garam
3 sd mkn gula
625 ml air pandan
1/2 besen air ais
Acuan cendol


1/2 besen air ais


Acuan cendol yang saya guna

 Cara:
  1. Mesin daun pandan yang digunting pendek bersama 625ml air, kemudian tapis untuk dapatkan air pandan.
  2. Bahagi air daun kepada 420 ml dan 225 ml. 
  3. 420 ml air daun pandan dididihkan.
  4. Sementara itu, larutkan semua tepung, garam dan gula pasir ke dalam 225 ml air daun pandan. Gaul rata.
  5. Sementara tunggu air daun pandan mendidih, sediakan besen berisi air ais dan acuan cendol.


Bila air pandan mendidih, masukkan adunan tepung sambil jangan berhenti mengacau hingga adunan menjadi transparent.

Masukkan adunan ke dalam tapis acuan cendol, tekan-tekan supaya cendol masuk ke dalam air ais selama 10 - 15 minit hingga cendol keras.


Bahan Untuk Santan:
1000 ml santan pekat - saya guna santan kotak je
1/2 sd teh garam
2 helai daun pandan - disimpul

Cara:
Didihkan semua bahan sambil terus dikacau supaya tidak pecah lemak. Tutup api, ke tepikan.


Bahan Untuk Air Gula:
250 g gula melaka/ gula merah
250 ml air
2 helai daun pandan - disimpul

Cara:
Didihkan semua bahan hingga gula larut. Tutup api dan ke tepikan.


Cara menghidang:
  • Masukkan beberapa ketul ais ke dalam gelas.
  • Sudukan sedikit kacang merah dalam tin.
  • Masukkan sedikit air gula merah.
  • Masukkan cendol.
  • Masukkan sedikit santan.
  • Sedia untuk dinikmati.


1 comment:

Anonymous said...

Terbaik 👍🏻👍🏻👍🏻