Bahan-bahannya:
10 ketul ayam
2 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit - dibuang tulang dan dihiris halus
2 helai daun limau purut - dibuang tulang dan dihiris halus
1 keping asam gelugor / air asam jawa
Garam
Gula
Bahan Kisar:
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
2 cawan santan
5 - 6 biji cili kering
3 - 5 biji cili api
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 batang serai - dihiris halus
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, 2 batang serai, tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan asam gelugor, garam dan gula. Kacau rata.
- Masukkan ayam, santan, daun kunyit dan daun limau purut. Masak hingga ayam masak. Asingkan ayam dan kuah terus dididihkan hingga agak pekat. Tutup api.
- Masukkan ayam ke dalam oven atau bakar.. (Saya menggunakan double sided non-stick pan) hingga ayam agak garing.
- Masukkan ke dalam pinggan hidang dan curah dengan kuah yang lebih tadi. Sedia untuk dinikmati.
No comments:
Post a Comment