Recent Posts

Tuesday, 22 November 2016

NASI ALA KAK WOK KELANTAN

NASI ALA KAK WOK KELANTAN
Baru-baru ini saya ada bertandang ke Kota Bharu Kelantan. Waktu makan malam di sebuah restoran, saya telah order Nasi Kak Wok. Aduh! Mak... sekali suap terasa enaknya. Balik ke Kulim, teringat-ingat kesedapan Nasi Kak Wok.. saya cari-carilah resepinya untuk mencuba untuk masak sendiri. Maka inilah hasilnya.. Ala-ala gitu...

KARI AYAM KAK WOK
Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam
4 sudu makan rempah kari daging
4 sudu makan serbuk cili
2 sudu makan rempah beriani
200 ml Santan Kara (Boleh guna santan pekat fresh)
Air secukupnya
2 keping kiub ayam ADABI
1/2 sudu makan asam jawa - campur sedikit air untuk dapatkan jusnya
Garam

Bahan Tumis:
1 biji bawang besar - hiris nipis
1 inci halia - hiris halus
4 pelepah daun kari
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumis hingga wangi.
  2. Masukkan semua rempah yang telah dibancuh dengan sedikit air hingga menjadi pes. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkankan ayam. Gaul rata.
  4. Masukkan santan. Gaul rata.
  5. Masukkan air asam jawa, air secukupnya untuk jadi kuah. Masak hingga mendidih.
  6. Masukkan kiub ayam dan garam. Teruskan memasak sehingga pecah minyak. 
  7. Tutup api, sedia untuk dihidangkan.

AYAM GORENG KUNYIT
Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam
Garam
Serbuk kunyit
Serbuk pati ayam/ aji no moto/ perencah makanan HILAL
Kacang panjang - potong 2 inci panjang (saya tak bubuh)
Bawang besar - potong kasar

Cara-caranya:

  1. Gaul ayam bersama garam, serbuk kunyit dan perencah makanan HILAL. Perap sebentar.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ayam hingga masak.
  3. Masukkan kacang panjang dan bawang besar. Goreng sehingga kacang dan bawang layu.
  4. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

SAMBAL CUKA
Bahan-bahannya:
Cili merah
Cili api
Cuka
Garam
Gula

Cara-caranya:
Masukkan semua bahan dan sedikit air masak ke dalam blender. Blend hingga halus.
Sambal ni perlu ada rasa masam dan manisnya.
Sedia untuk dihidangkan.