Bahan-Bahannya:
1 ekor ayam - potong ikut suka
3 peket kecil rempah kerutuk ADABI - campur sedikit air hingga menjadi pes
2 batang serai - dititik
2 keping asam gelugor/asam keping
2 sudu makan kerisik
1 atau 2 kotak kecil santan
Garam dan gula
Rempah Tumis:
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
Bahan Tumbuk:
5 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara-Caranya:
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis rempah tumis dan bahan tumbuk serta serai hingga wangi dan agak garing.
- Masukkan rempah kerutuk, tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan sedikit santan. Masak dengan api perlahan hingga air ayam kering dan santan naik minyak.
- Masukkan santan selebihnya, kerisik, garam dan gula. Lebihkan gula kerana kerutuk mesti rasa manis sedikit. Biarkan ayam masak sambil dikacau sesekali supaya lauk tidak hangit hingga kuahnya menjadi pekat dan berwarna gelap.
- Tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment