Saturday, 14 September 2013

MASAK LEMAK PUCUK GETI / PUCUK TURI

MASAK LEMAK PUCUK GETI / PUCUK TURI 
Bahan-bahannya:
1 ikat pucuk geti - pisahkan ranting dari pucuk dahan, cuci, ambil beberapa ranting dan simpulkan. Lakukan hingga habis.
1 biji keledek (sederhana besar) - kupas, dipotong dadu besar dan direbus hingga empuk. Buang air rebusan keledek.
1 biji bawang besar - mayang nipis
3 ulas bawang putih - hiris nipis
1 biji cili merah - hiris nipis
1 sudu makan ikan bilis
2 cawan santan pekat
2 cawan air
Garam
Serbuk perasa

Cara-caranya:

  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. 
  2. Masak hingga mendidih dan pucuk geti layu. (pastikan sentiasa dikacau supaya santan tidak pecah lemak.
  3. Tutup api. Hidangkan. 


No comments: