Bahan-bahannya:
3 keping isi ikan merah - dipotong dua
2 sudu teh kunyit serbuk
2 sudu teh garam
4 sudu makan cili kering kisar
2 sudu teh asam jawa - dicampur dgn 1/2 cawan air untuk dijadikan paste
1 biji bawang besar - potong bulat
1 biji cili merah - hiris memanjang
1 batang serai - dititik
Bahan Tumbuk Lumat:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 sudu makan udang kering (boleh juga kalau nak guna belacan)
Cara-caranya:
- Gaul ikan dengan garam kunyit. Goreng hingga masak. Ke tepikan.
- Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan tumbuk dan serai hingga wangi.
- Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
- Masukkan air asam jawa. Kacau rata. Biar mendidih.
- Masukkan ikan goreng, bawang besar, cili merah, garam dan sedikit serbuk perasa. Gaul rata.
- Biarkan kuahnya agak pekat.
- Tutup api. Hidangkan.
4 comments:
tq sis.. saya kekeringan idea nak masak nih.
tq sis.. saya kekeringan idea nak masak nih.
Terima kasih atas resepi sis...😍
Huhu.. tq share resepi.. mula tu plan nk buat sup.. tp org kata takut hanyir plak klu ikan merah ni buat sup
Post a Comment