Recent Posts

Thursday, 25 July 2013

KUIH LESUNG BATU

KUIH LESUNG BATU
Bahan-Bahannya:
1 cawan tepung pulut
3/4 cawan air bercampur sedikit garam
1 kotak kecil santan pekat
secubit garam
gula pasir secukupnya
Daun pisang
Loyang
Cara-caranya:

  1. Didihkan air untuk mengukus.
  2. Sementara itu lapikkan loyang dengan daun pisang.
  3. Masukkan air bercampur garam sedikit demi sedikit ke dalam tepung pulut sambil diuli hingga adunan tidak lekat di tangan dan besen menjadi bersih.
  4. Saya bahagikan kepada dua bahagian, Sebahagian dicampur dengan warna kuning dan diuli lagi hingga warnanya rata. Sebahagian lagi dicampur dengan warna pink dan diuli hingga warna rata.
  5. Gentelkan bulat-bulat sebesar buah melaka, ditekan tengahnya supaya membentuk lekuk. Susun di atas daun pisang di dalam loyang. 
  6. Ulang langkah 5 hingga habis.
  7. Masukkan gula ke dalam lubang kuih secukupnya.
  8. Masukkan secubit garam ke dalam santan pekat. Kacau hingga garam larut.
  9. Tuangkan secara berhati-hati ke dalam loyang. Pastikan santan tidak termasuk ke dalam lubang berisi gula pasir tu.
  10. Masukkan ke dalam pengukus. Kukus selama 20 minit. (Bila masak, gula pasir akan cair. Jadi kuih ini adalah gabungan rasa manis, lemak dan masin)
  11. Hidangkan.


10 comments:

Nin said...

Oooohh.... camni kuih lesung batu. Misti sedap nih! InsyaAllah one day nak try buat. Thank u kak ani!

Diyana Hani said...

meriah je...warna warni gi tu

Mohamad Musa said...

Thanks share.. Hri ni sya dn isteri akn buat..
teringat kt majalah 3 hri tu.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Ani,salam kenal.Minta izin copy resepi sup tauhu telor ya.Terima kasih.Klu ada masa jemputlah singgah ke blog saya pula .

Cikgu Ani Bawok said...

Nin... cubalah...

Cikgu Ani Bawok said...

Diyana Hani, warna asalnya ialah putih aje (tanpa pewarna).. saja saya olah jadi warna warni, utk bg meriah sikit... hihihi

Cikgu Ani Bawok said...

Mohamad Musa,
saya pun dpt inspirasi dr majalah 3... terus saya google cari resepinya... hahaha

Cikgu Ani Bawok said...

Azatie sayang.. silakan share..
In Shaa Allah, nanti saya singgah di blog Azatie...

Cik Asyikin said...

Cikgu..nak share nak share resepi ni..Saya dah lama cari resepi ni cikgu..timo kasih cikgu.. :)

shamsiahmohdakbir@gmail.com said...

Tempat saya panggil kuih perig ibuta