Saturday 13 July 2013

KARI AYAM BERKERISIK

KARI AYAM BERKERISIK
Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam - potong kecil
2 biji kentang - potong dadu
5 sudu makan serbuk kari daging - campur dengan sedikt air 
1 kotak kecil santan pekat
Air secukupnya
2 keping asam gelugor
2 sudu makan kerisik
2 pelepah daun kari

Rempah Tumis:
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
3 biji buah pelaga

Bahan Tumbuk Lumat:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bahan tumis hingga wangi.
  2. Masukkan bahan tumbuk, tumis hingga wangi.
  3. Masukkan daun kari dan serbuk kari daging,tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan ayam, gaul rata. Biarkan hingga ayam layu sedikit.
  5. Masukkan air hingga menutupi paras ayam.
  6. Masukkan santan pekat, kentang dan asam gelugor. Masak hingga kentang empuk.
  7. Masukkan kerisik, garam dan sedikit serbuk perasa. Masak hingga ayam empuk.
  8. Tutup api. Hidangkan.


No comments: