Recent Posts

Wednesday, 17 July 2013

BIHUN SUP GEARBOX

BIHUN SUP GEARBOX

A. SUP GEARBOX
Bahan-Bahannya:
2 batang tulang gearbox
Sedikit tulang tengkuk
400 g daging
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
2 sup bunjut adabi
1 peket kecil serbuk rempah sup Faiza
2 jug air - bergantung kepada banyak mana sup yang dikehendaki
Garam
Serbuk perasa
Daun sup - dipotomg halus
Daun bawang - dipotong halus
Bawang goreng

Bahan hiris nipis:
2 inci halia
6 ulas bawang putih
2 biji bawang besar


Cara-caranya:
  1. Masukkan air, semua tulang dan daging, sup bunjut, kulit kayu manis dan bunga lawang ke dalam periuk. Tudung periuk dan masak guna api yang paling perlahan selama 3 jam. Masak guna cara ni akan menyebabkan daging masak dengan lembut dan rasa supnya sangat sedap.
  2. Tambah air jika perlu. Besarkan api.
  3. Masukkan bahan hiris dan rempah serbuk sup. Kacau rata. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata. Kecilkan sedikit apinya. Biarkan sup mereneh hingga bahan hiris tadi nampak mesra dengan sup.
  5. Masukkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Kacau rata dan tutup api.


B. SAMBAL MERAH
Bahan-bahannya:
5 sudu makan serbuk cili
3 sudu makan cuka makan
Garam
Gula

Cara-caranya:
  1. Bancuh serbuk cili, cuka dan sedikit air hingga menjadi paste.
  2. Panaskan sedikit minyak. Tumis bancuhan cili hingga pecah minyak. Guna api yang sederhana perlahan.
  3. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.
  4. Masak hingga cili benar-benar masak.
  5. Tutup api dan hidangkan.

Cara Membuat Bihun Sup:
  1. Rendam bihun hingga lembut.
  2. Didihkan air.
  3. Masukkan bihun, masak hingga bihun lembut dan boleh diputuskan dengan jari. (Jangan masak hingga bihun menjadi lembik ye..)
  4. Sejatkan bihun dan ketepikan.
  5. Masukkan sedikit bihun ke dalam mangkuk.
  6. Tuangkan sup, daging dan tulang gearbox ke atas bihun.
  7. Hiaskan dengan hirisan lobak masin dan sambal merah. Nikmatilah...
** Bihun sup ini juga enak jika dinikmati bersama sambal kicap bagi menggantikan sambal merah.



No comments: