Saturday, 16 February 2013

TUMIS AIR PETOLA

TUMIS AIR PETOLA
Bahan-bahannya:
2 biji petola - dibuang kulit luar dan dipotong 1 inci
1 bungkus suun - direndam hingga lembut dan dipotong 2 inci
sedikit udang sayur
2 cawan air
1 biji cili merah - dihiris serong

Bahan hiris nipis:
2 ulas bawang putih
1 biji bawang merah

Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. tumis bahan hiris hingga wangi.
  2. Masukkan air dan udang. Biarkan mendidih.
  3. Masukkan petola dan cili merah. Biarkan mendidih dan petola layu.
  4. Masukkan garam. 
  5. Masukkan suun. Gaul rata dan terus tutup api
  6. Hidangkan.


11 comments:

azizah said...

tumis air slh satu feveret sya...resepi cikgu sama cam org kelantan masak....

Unknown said...

Klau sy msk ltk lada hitam dan isi ikan jge

Unknown said...

Boleh jgk letak ikan bilis.. Sedap sedap

Unknown said...

Boleh jgk letak ikan bilis.. Sedap sedap

Sitihasmah arpi said...

Cikgu.. letak ikan blis lagi sedap atau udang ?

Unknown said...

Sedap sedap..

Tok Chu said...

Ramadhan dan Syawal 2020 dan 2021 penuh cabaran.. alhamdulillah tahun ini biarpun masih dlm berjaga2 dgn Covid19..kita dapat laksanakan puasa dan tarawikh dgn tenang. Sy nak masak air petola petang ni untuk juadah berbuka bersama suami tok..

Unknown said...

Simple tp sedap. Lawan pula dgn sambal belacan & ikan masin. Tq cikgu for this sharing

Unknown said...

Tq resepi sedap sangat..

Anonymous said...

Tk. Tengah mencuba.. harap berjaya dan sedap..

Anonymous said...

udang lah lagi sedap