Recent Posts

Saturday, 16 February 2013

TUMIS AIR PETOLA

TUMIS AIR PETOLA
Bahan-bahannya:
2 biji petola - dibuang kulit luar dan dipotong 1 inci
1 bungkus suun - direndam hingga lembut dan dipotong 2 inci
sedikit udang sayur
2 cawan air
1 biji cili merah - dihiris serong

Bahan hiris nipis:
2 ulas bawang putih
1 biji bawang merah

Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. tumis bahan hiris hingga wangi.
  2. Masukkan air dan udang. Biarkan mendidih.
  3. Masukkan petola dan cili merah. Biarkan mendidih dan petola layu.
  4. Masukkan garam. 
  5. Masukkan suun. Gaul rata dan terus tutup api
  6. Hidangkan.


4 comments:

maisara said...

tumis air slh satu feveret sya...resepi cikgu sama cam org kelantan masak....

Unknown said...

Klau sy msk ltk lada hitam dan isi ikan jge

TSHIRT PRINTING DUNGUN said...

Boleh jgk letak ikan bilis.. Sedap sedap

TSHIRT PRINTING DUNGUN said...

Boleh jgk letak ikan bilis.. Sedap sedap