Monday 19 November 2012

SOTO AYAM

SOTO AYAM
Bahan-bahan 
• Nasi impit.
• 1 ekor ayam, dibelah empat
• 2 liter air
• ½ cawan santan pekat
• 1 peket kecil rempah sup FAIZA – dlm ni dah ada semua. So tak perlu lagi masuk rempah tumis bagai.
• ½ peket kecil rempah kurma FAIZA
• 3 batang serai, dititik
• lengkuas sebesar ibu jari, dititik
• garam secukup rasa
• minyak untuk menumis

Bahan untuk Ditumbuk
• 2 biji bawang besar
• 3 ulas bawang putih
• 1 inci halia
• 1 inci kunyit hidup

Cara: 
Tumis bahan tumbuk, serai yg dititik dan lengkuas yg dititik hingga wangi. Masukkan air, rempah sup, rempah kurma, ayam. Biarkan mendidih. Masukkan santan dan garam. Bila ayam sudah masak, keluarkan ayam, siat2 kecil. Tulang dan kulit ayam jgn dibuang. Masukkan semula ked lm kuah sup, tambah lagi air jika perlu. Sesuaikan garamnya, masukkan daun sup. Siap.


SAMBAL KICAP
Bahan-Bahannya:
• Segenggam cili padi
• 2 ulas bawang putih
• Kicap manis kipas udang

Cara:
Goreng cili dan bwg dlm sedikit minyak. Kisar dgn kicap. Siap.

BERGEDIL DAGING
Bahan-Bahannya:
• Daging kisar
• Kentang – digoreng dan ditumbuk lumat.
• Bawang goreng
• Daun sup – dipotong2.
• Sedikit garam
** Gaul semua, kepal sebesar bola pingpong (agak2 la), leperkan sikit, celup dlm telur dan goreng.

Bahan Hiasan
• bergedil
• taugeh 
• daun sup, dipotong halus
• bawang goreng
• sambal kicap
• ayam, yang telah disiat-siat
• Suun goreng
• Kacang tanah goreng

Potong lontong dadu besar dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan





No comments: