Wednesday 21 November 2012

KARI IKAN BAWAL



KARI IKAN BAWAL
Bahan-Bahannya:
2 ekor ikan bawal saiz sederhana - dipotong 2 atau 3 bahagian
4 sudu makan rempah kari ikan - dicampur dengan sedikit air supaya menjadi pes yang pekat
2 sudu teh herba campur
2 tangkai daun kari
2 biji cili hijau - dipotong 1 inci
1 ibu jari asam jawa - dicampur dengan 1 mangkuk air
1 mangkuk santan
10 biji kacang bendi

Bahan Dihiris Nipis:
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar - saiz sederhana
1 inci halia

Cara Memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. (Saya suka masak kari ikan guna kuali supaya mudah dikacau dan ikan tidak hancur).
  2. Tumis bahan hiris hingga wangi. 
  3. Masukkan rempah kari ikan, daun kari dan cili hijau. Tumis hingga kari pecah minyak. Pastikan sentiasa dikacau supaya kari tidak berkerak.
  4. Masukkan air asam jawa dan santan. Kacau rata hingga kuah mendidih.
  5. Masukkan garam dan sedikit perasa. Masukkan ikan dan bendi. Kacau rata dan tutup kuali sebentar (lebih kurang 10 minit).
  6. Rasa garamnya. Bolehlah ditutup apinya.


No comments: