Sunday 11 November 2012

SAMBAL TUMIS UDANG-PETAI

SAMBAL TUMIS UDANG-PETAI
Bahan-Bahannya:
4 papan petai - dibelah dua dan dikeluarkan isinya
20 ekor udang - saiz besar
5 sudu makan cili kisar
2 biji bawang besar - dipotong bulat
1 sudu teh asam jawa - dicampur dengan 1 cawan air
garam
serbuk perasa


Bahan Tumbuk:
1 biji bawang besar
1 sudu makan belacan bakar

Cara Memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar, tumis hingga terbit minyak.
  3. Masukkan petai dan udang. Gaul rata.
  4. Masukkan air asam jawa. Gaul rata.
  5. Masukkan bawang besar, garam dan serbuk perasa. Gaul rata.
  6. Tunggu hingga bawang besar layu dan udang masak.
  7. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


No comments: