Wednesday, 21 November 2012

PERIA GORENG RANGUP

PERIA GORENG RANGUP
Bahan-Bahannya:
1/2 batang peria
2 sudu makan tepung beras
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan air




Cara-caranya:

  1. Peria dibelah 2 dan dibuang biji dan putihnya dengan tangan. Potong bulat nipis dan sekata. Rendam peria dengan air + 1/2 sudu makan garam + 2 sudu makan gula selama 1/2 jam. Sejatkan airnya. Bila airnya sudah sejat, letak peria di atas tisu dapur untuk mengeringkannya.
  2. Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam mangkuk. Gaul rata peria dan bahan-bahan tadi.
  3. Masukkan 1 sudu makan air dan gaul rata.
  4. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali dan masukkan peria satu demi satu. (JANGAN masukkan terlalu banyak peria, nanti tidak garing dan bergumpal). Masak hingga garing tepungnya.
  5. Sedia untuk dihidangkan.


No comments: