Saturday 14 July 2012

SAMBAL CILI API SOTONG

SAMBAL CILI API SOTONG

Bahan-bahannya:
600g sotong - cuci dan potong cincin
1 biji bawang besar - belah dua dan hiris kasar.
1 keping asam gelugor

 Bahan Kisar:
Segenggam cili api
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 batang serai - hiris nipis
2 helai daun kunyit - hiris nipis

 Cara Masak:

  1. Didihkan air dalam periuk. Bila dah mendidih, masukkan sotong selama 2 minit aje. Kemudian sejatkan.
  2. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar hingga wangi dan agak garing.
  3. Masukkan asam keping. 
  4. Masukkan sotong celur, bawang besar, garam dan sedikit serbuk perasa. Gaul rata.
  5. Bila bawang besar sudah layu, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


No comments: