Sunday, 29 July 2012

CUCUR UDANG

 CUCUR UDANG
Bahan-bahannya:
2 cawan tepung gandum
Udang - (dibuang kulit)
Daun kucai - potong 1 1/2 inci)
Taugeh
Minyak untuk menggoreng

Bahan kisar:
3 biji bawang besar
1 biji telur
2 sd teh garam
1 cawan air

 Cara membuat:

  1. Kisar bahan kisar hingga halus dan telur agak kembang.
  2. Masukkan tepung ke dalam besen. 
  3. Masukkan bahan kisar ke dalam tepung dan gaul rata. Adunan jangan terlalu pekat.
  4. Masukkan udang, kucai dan taugeh. Gaul rata.
  5. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali, jemputkan adunan ke dalam minyak yang panas. Masak guna api sedehana hingga perang. Angkat dan toskan.
  6. Nikmati bersama kuah kari atau kuah kacang atau sos cili atau sos tomato.


1 comment:

Anonymous said...

Jazakallah..thanx sbb sudi share resipi..