Friday, 1 June 2012

SAMBAL BELACAN

Sambal Belacan... satu menu yang seakan2 wajib dalam hidangan Melayu.. Rasanya yang pedas tapi enak membangkitkan selera ketika menjamu selera.. Setiap orang ada cara membuat sambal belacan masing2.. Ini saya ada sertakan sambal belacan stail saya...

 Bahan-bahannya:
3 biji cili besar merah
16 biji cili api
2 sudu makan belacan bakar
2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk perasa
4 biji limau kasturi

Cara-caranya:
Tumbuk semua bahan kecuali limau kasturi hingga lumat.( Jangan lumat sangat). Perahkan jus limau kasturi dari 4 biji limau. Gaul rata dan sedia untuk dihidangkan.

5 comments:

Anonymous said...

guna serbuk perasa ape ek?

Unknown said...

Ajinamoto ke

Unknown said...

Ajinamoto ke

Cikgu Ani Bawok said...

Ikut la.. Kalau biasa guna gula, bubuh la gula, kalau biasa guna pak aji, gunalah pak aji, kalau biasa guna sesedap rasa, gunalah sesedap rasa.. Ikut citarada masing2...

Resepi Asia said...

geram pulak tengok sambal cikgu ani :)