Jom!! Kawan-kawan.. Kita buat popcorn sendiri. Mudah aje tau. Dah tau ni, bila-bila masa teringin, bolehlah masak sendiri.
Ini jagung kering yang saya gunakan. Saya buat setengah bungkus aje.
Panaskan 1 sudu makan butter dan 2 sudu makan minyak masak. Cairkan...
Bila minyak dah cair, masukkan jagung dan ratakan pada dasar periuk.
Tutup periuk dan perlahankan api. Biarkan hingga berhenti bunyi "pop" dalam periuk.
Bila dah berhenti bunyi "pop", segera keluarkan jagung.
Dalam periuk lain (periuk kecil cukup dah), panaskan 1 sudu makan butter dan 4 - 5 sudu makan gula (ikut banyak mana popcorn anda). Kacau sentiasa hingga terbentuk karamel. Segera taburkan di atas popcorn tadi dan cepat-cepat gaul rata. (Hati-hati kerana karamel ni panas, Jangan sampai kena tangan..)
Dah siap.... Mudahkan?
1 comment:
huhu...jd...tp cubaan pertama gagal...karamel pahit...xboleh mkn pun...so terus buat cubaan ke2...nasib jd...
Post a Comment