KARI KEPALA IKAN + KETAM
Bahan:
1 kepala ikan merah/jenahak
3 ekor ketam
6 sudu makan serbuk kari ikan – campur dgn sedikit air
hingga membentuk paste.
Santan
Herba campur
2 pelepah daun kari
Air asam jawa
2 biji tomato belah 2.
Kacang bendi
Bahan tumbuk/ hiris nipis:
1 biji bwg besar
3-4 ulas bwg putih
1 inci halia
Santan
Herba campur
2 pelepah daun kari
Air asam jawa
2 biji tomato belah 2.
Kacang bendi
Bahan tumbuk/ hiris nipis:
1 biji bwg besar
3-4 ulas bwg putih
1 inci halia
Cara:
- Tumis bahan tumbuk dan herba campur hingga wangi.
- Masukkan serbuk kari dan daun kari, tumis hingga kari masak dan terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa, kacau dan biarkan mendidih.
- Masukkan santan, garam dan sedikit serbuk perasa.. (garam dan serbuk perasa masuk awal sbb nanti bila dah masuk ketam dan ikan tak boleh nak kacau sgt)
- Bila kuah dah mendidih, masukkan kepala ikan dan ketam. Biarkan mendidih sekali lagi, masukkan bendi dan tomato. Biarkan sebenta hingga bendi masak. Siap.
** masak biar kuah tu agak pekat. Baru terangkat…
hehehe.. mkn pulak dgn nasi panas2, sambal belacan dan ikan pekasam goreng…
No comments:
Post a Comment