GULAI LEMAK CILI API TELUR AITIK-REBUNG
Bahan-Bahannya:
5 biji telur itik - dicuci bersih
2 batang serai - dititik
1 mangkuk santan cair
1 mangkuk santan pekat
1 keping asam gelugor
Rebung jeruk - dihiris
2 helai daun kunyit - diracik
Bahan Tumbuk:
2 inci kunyit hidup
Segenggam cili api
Cara Masak:
- Masukkan bahan tumbuk dan sedikit air ke dalam periuk. Masak hingga menggelegak.
- Masukkan santan cair dan rebung. Masak lagi hingga menggelegak dan rebung nampak lembut.
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
- Perlahankan api, pecahkan telur sebiji demi sebiji di tempat yang berlainan dalam periuk. Siramkan telur dengan kuah yang menggelegak tu hingga nampak agak masak.
- Masukkan santan pekat, asam gelugor dan daun kunyit. Kacau sentiasa dengan berhati-hati supaya santan tidak pecah lemak dan telur tidak hancur hingga mendidih. Rasa garamnya. Jika kurang masin tambah lagi sedikit garam.
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment