Bubur Nasi:
- Basuh beras (saya guna beras wangi), bubuh air banyak2, masukkan halia hiris, sedikit garam.
- Masak atas dapur gas guna api sederhana, bila dah mendidih, perlahankan api. masak hingga bubur pekat. sesekali kacau bubur tu.
Sup Ayam:
- Tumis bwg besar, bwg putih dan halia yg ditumbuk hingga wangi,
- Masukkan air, ayam, sup bunjut.
- Biarkan hingga ayam masak. (boleh juga kalau nak masukkan kentang dan carrot yg dipotong dadu).
- Masukkan garam dan bahan perisa.
- Akhir sekali masukkan hirisan daun sup.
Sambal kicap:
- Goreng segenggam cili api dan 3 ulas bwg putih dlm minyak yg panas. (AWAS!!! selepas masukkan cili dan bwg ke dlm kuali, segera tutup kuali dgn penutup. Kalau tidak anda akan diserang oleh peluru berpandu.. hehehe).
- Bila cili dah layu, angkat.
- Bolehlah ditumbuk atau diblend.
- Selepas ditumbuk, masukkan kicap kipas udang manis. Kalau blend, jgn masukkan air, tp terus masukkan kicap. Kalau guna kicap pekat biasa, tambahkan gula.
Cara Hidang:
Sendukkan bubur nasi. Siatkan ayam sup tadi. Masukkan sup. Taburkan ikan bilis goreng dan sudukan sambal kicap. Yummy...
No comments:
Post a Comment