Thursday, 18 July 2019

RENDANG JERING/JENGKOL

RENDANG JERING/JENGKOL

BAHAN-BAHANNYA:

500 gram isi jering - direbus hingga empuk kemudian ditumbuk supaya leper dan lembut.

cili merah (ikut kepedasan yang digemari - nak pedas lagi boleh tambah cili api) - dikisar halus
2 helai daun salam
3 helai daun limau purut - dibuang tulang tengahnya
2 batang serai - dititik
1/4 sudu teh serbuk buah pala
5 kuntum cengkih
1 keping asam gelugor
1 batang kulit kayu manis
3 sudu makan kerisik
500 ml santan
garam
Perencah Hilal atau serbuk perasa atau secukup rasa

Bahan Kisar Halus:
4 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 biji buah keras
1/4 sudu makan biji lada putih
1 sudu makan biji ketumbar
2 inci halia
2 inci lengkuas

Cara Masak:
1. Panaskan 5 senduk makan minyak masak. Tumis bahan kisar dan serbuk buah pala hingga terbit minyak dan wangi.

2. Masukkan serai, daun salam dan daun limau purut.

3. Masukkan cili kisar. Tumis hingga terbit minyak.

4. Masukkan jering. Gaul rata,

5. Masukkan 500 ml santan.

6. Masukkan asam gelugor, cengkih, kulit kayu manis dan serbuk perasa Hilal. Masak hingga menggelegak.

7. Masukkan garam dan kerisik.

8. Masak hingga kuah kering.
Siap dan sedia untuk dihidangkan.