Tuesday, 1 December 2015

AYAM GORENG BEREMPAH

AYAM GORENG BEREMPAH
Bahan-Bahannya:
1/2 ekor ayam - potong ikut suka
2 sudu makan serbuk kari daging
1 sudu makan cili kering kisar
5 helai daun limau purut - dihiris halus
Garam

Bahan kisar halus: (atau boleh guna serbuk)
1 sudu makan jintan manis
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu teh jintan putih

Bahan kisar kasar:
3 biji bawang besar saiz sederhana
2 ulas bawang putih
2 inci halia - dihiris
2 inci lengkuas - dihiris
2 inci kunyit hidup -dihiris
2 batang serai - dihiris

Cara-Caranya:

  1. Beersihkan ayam dan toskan airnya.
  2. Gaul semua bahan dengan ayam.
  3. Perap ayam selama 1 jam atau lebih... lagi lama perap lagi sedap...(perap dalam peti ais)
  4. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Goreng ayam terendam dengan api sederhana besar (deep fry).
  5. Angkat ayam bersama dengan rempah-rempahnya sekali dan toskan.
  6. Hidangkan ayam panas-panas.


No comments: