Bahan-Bahannya:
200g isi ayam (saya guna bahagian dada) - potong memanjang
1/4 cawan tepung jagung
2 biji kuning telur
2 sudu besar air
1 sudu teh serbuk lada hitam
Bahan Sos:
1/4 cawan jus lemon
1 sudu makan madu
1 cawan air
1 kiub ayam Adabi
1 sudu makan tepung jagung
1 inci halia - hiris nipis, kemudian hiris memanjang nipis
2 1/2 sudu makan gula
Cara-Caranya:
- Campurkan semua bahan sos ke dalam periuk kecil.
- Masak menggunakan api yang perlahan hingga mendidih dan pekat. Matikan api dan ke tepikan.
- Di dalam mangkuk, campurkan tepung jagung dengan air. Kacau rata.
- Masukkan kuning telur, kacau rata.
- Masukkan garam dan serbuk lada hitam. Kacau rata.
- Panaskan 3 senduk sayur minyak masak dalam kuali.
- Celupkan ayam ke dalam adunan tepung.
- Goreng hingga warna keemasan. Angkat dan sejatkan.
- Susun ayam goreng dalam pinggan. Curahkan sos lemon ke atas ayam. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment