Bahan-Bahannya:
500 g udang saiz sederhana - Nak guna yg saiz besar pun boleh. (Lagi sedap.. haha)
1 mangkuk santan
4 sudu makan cili kering kisar
2 keping asam gelugor
1 biji bawang besar - potong bulat
2 biji cili merah - potong dua dan hiris kulitnya memanjang
Bahan Kisar Halus:
4 batang serai - dihiris halus
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 cm halia
Cara-Caranya:
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan kisar hingga wangi dan agak garing.
- Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan santan dan asam gelugor. Kacau rata dan biarkan hingga mendidih.
- Masukk bawang besar dan cili merah. Masak hingga separuh lembut.
- Masukkan udang. Masak dalam 5 minit.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.
- Tutup api dan hidangkan.
5 comments:
sedapnyer..
menarik ni..
Hmmm menarik😍
Hmmm menarik😍
Sedap nampaknya...😊
Post a Comment