Recent Posts

Tuesday, 6 January 2015

BISKUT TIRAMISU

BISKUT TIRAMISU
Bahan-Bahannya:
1 peket biskut - dari apa-apa jenis (saya guna biskut cream creakers)
1 tin susu cair - saya guna susu full cream Dutch Lady
1/2 tin susu pekat - saya kurangkan sebab tak suka manis sangat
4 sudu makan tepung kastard
1 cawan air
Secubit garam 
Serbuk milo

Cara-caranya:

  • Satukan susu cair, susu pekat, tepungkastard, air dan garam ke dalam periuk.
  • Menggunakan api yang perlahan, masak dan kacau campuran kastard hingga adunan menjadi likat.
  • Tutup api.


  •  Susun biskut dalam bekas/ loyang.
  • Masukkan adunan kastard supaya menutupi lapisan biskut dan ratakan. Taburkan serbuk milo.

  • Susun lagi lapisan biskut di atas lapisan kastard tadi. Lapiskan lagi dengan adunan kastard dan taburkan milo. Ulang langkah ini hingga habis.
  • Lapisan atas sekali, lapiskan dengan adunan kastard dan lebihkan taburan serbuk milonya.


  •  Simpan biskut tiramisu ini di dalam peti sejuk selama 2 - 3 jam.
  • Hidangkan.


14 comments:

Mahamahu said...

Anda suka memasak? Ada resepi masakan yg sedap2? Jom sharekan sini dan anda akan di bayar >>>>

http://www.mahamahu.com/2015/02/buat-duit-online-dengan-kongsi-resepi.html

Anonymous said...

Tq share resepi. Nak try buat ptg ni. :)

umi adam faris said...

senangnya!!!! nak buat nak buat!!! thanks recepinya

fida said...

Salam..
Tq for sharing recipe.
Nnti boleh try :)

rohana ali said...

Salam ....
Tq for sharing recipe...sedapnyer...
Kak ana nk cuba buatlarrr...

rohana ali said...
This comment has been removed by the author.
rohana ali said...

Klu d simpan dlm peti sjuk.....
bleh bertahan berapa hari....

Cikgu Ani Bawok said...

Rohana Ali, in shaa allah, seminggu boleh tahan tapi pastikan bekasnya tertutup supaya atasnya tidak kering..
Tapi selalunya tak sempat 2 hari dah langsai semuanya... hahaha

syazieyla said...

saya dah try buat..tp lepas letak dlm peti..jd lembik..atas dia pulak..berair gitu. kenapa ya? kastad tu kn tunggu sejuk dulu ke?

syazieyla said...

saya dah try buat..tp lepas letak dlm peti..jd lembik..atas dia pulak..berair gitu. kenapa ya? kastad tu kn tunggu sejuk dulu ke?

audy- chan said...

Thank you for sharing recipe akak ni...! :D

Saya baru try buat 5 minutes ago, skrg dah dalam fridge dah pun, x sabar nak tunggu malam nanti boleh makan :)

ummu said...

Wah.. perkongsian yang sangat bermanfaat. Terima kasih admin. Resepi Biskut Almond

Anita Saleh said...

kenapa bila dah msukkan dlm peti ais dia berair?

Cikgu Ani Bawok said...

Cuba resepi Biskut Tiramisu 2... lebih sedap lg..