Monday 16 December 2013

KUIH CARA MANIS


KUIH CARA MANIS
Bahan-Bahan A: (Digaul dlm mangkuk dulu kemudian diblender)
1 cawan tepung gamdum
1/2 cawan santan pekat
1 biji telur
3 sudu makan minyak masak
1 1/2 cawan air daun pandan (dari 4 helai daun pandan yg dikisar dan ditapis)
Sedikit garam
Pewarna hijau

Bahan B: (Untuk Inti)
Gula pasir - lebih kurang 1/3 sudu teh bagi setiap kuih cara

Bahan C: (Untuk sapuan pada dasar loyang)
1 helai daun pandan - diikat dan dikoyak-koyakkan.
Sedikit minyak masak

Cara-caranya:

  1. Blend semua bahan A.
  2. Panaskan loyang. Guna api yang paling perlahan.
  3. Sapu dasar loyang dengan minyak. Pastikan tiada minyak yang bertakung pada dasar loyang.
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang sehingga 3/4 penuh. (Jangan penuh-penuh sangat)
  5. Bila dasar adunan dah nampak masak, masukkan gula pasir.
  6. Tutup loyang dengan penutup periuk. Biarkan kuih cara masak sepenuhnya ( tiada lagi cecair tepung di atasnya).
  7. Keluarkan kuih cara dari loyang. Pasang-pasangkan.
  8. Ulang langkah 3 - 7 hingga adunan habis.
  9. Hidangkan.


20 comments:

Fizalgk said...

Salam cikgu, kuih tradisi yg x jemu dan sentiasa menjadi kegemaran ramai. Sedapnya kuih cara :). T/kasih sudi share.

Cikgu Ani Bawok said...

Fiza Lgk... tq ye krn sudi menjengah blog saya yg sederhana ni...

Nurul Husna said...

salam.. bestnye... esok jugak nk try buat! =D

Cikgu Ani Bawok said...

w/salam Nurul Husna...
Try jgn tak try... :)

Unknown said...

salam,cikgu..mintk izin share resepi ea..trima kaseh.. <3

Anonymous said...

cikgu..nak minta copy resepi ye...

gsh said...

Tetima kasih yaa aku ska banhert.

Anonymous said...

http://PocketMoneyCash.com/?ref=22424

Anonymous said...

Terima kasih cikgu. Halalkan ilmu yang diberi. semoga cikgu diberi kesihatan untuk terus memberi ilmu.

Syzxna said...

Terima kasih ye share resepi ni.saya nk try resepi cikgu.tq

Unknown said...

Kalau 1 adunan tu boleh dpt berapa biji cikgu?

azimask said...

Salam cikgu ani. Resepi menjadi.. Mmg cair di mulut buat semalam. Tq. Semoga dimurahkan rezeki. Aamiin. 💐

Unknown said...

Mohon dihalalkan ilmu...insyaallah esok akan mencuba .assalamualaikum.

Rafidah Jalil said...

Assalamualaikum. Saya tak bubuh minyak sebab tak suka kuih berminyak. Saya tak bubuh perwarna. Sedap . Alhamdulillah

Unknown said...

Assalam cikgu...minta dihalalkan sy mencuba resepi cikgu...

Unknown said...

Cari banyak dah resepi dekat google . Ni jugak yang melekat di hati . Sebab nak buat untuk 2 orang makan je . Thank you ye share resepi . Semoga dimurahkan rezeki 😁

Unknown said...

Saya amik resepi ya..tq

Linalatif said...

Mohon dihalalkan semua resepi yang di share ya...semoga dimurahkan rezeki selalu...aminnn...

Rj said...

Dah banyak kali buat kuih cara guna resipi ni. Alhamdulillah. T.kasih share resipi yg mudah ni.

Unknown said...

X pernah jemu makn kuih cara n tq sudi share resepi ya...