Friday, 14 June 2013

IKAN TERUBUK MASIN MASAK LEMAK CILI API

IKAN TERUBUK MASIN MASAK LEMAK CILI API
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan terubuk masin - bersihkan sisiknya dan rendam untuk kurangkan rasa masinnya.
2 keping asam gelugor - (boleh juga kalau ganti dgn buah nenas)
1 kotak kecil santan pekat
1 cawan air
1 helai daun kunyit - buang tulang tengah dan hiris halus
2 batang serai - dititik
Garam
Serbuk perasa

Bahan tumbuk lumat:
25 biji cili api
2 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas

Cara-caranya:
  1. Masukkan bahan tumbuk dan serai dalam periuk. Masukkan sedikit air. Masak atas api hingga airnya kering.
  2. Masukkan santan, 1 cawan air, ikan terubuk, daun kunyit dan asam gelugor. Masak guna api perlahan hingga mendidih. Sering dikacau supaya tidak pecah lemak.
  3. Rasa masinnya dahulu kerana ikan terubuk ni dah masin. Jika kurang masinnya, baru masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau sebati.
  4. Tutup api dan hidangkan.


5 comments:

Pengedar Shaklee Klang said...

sedapnyeeeeeeeeeeeee

Unknown said...

������... Teringin plak nk try

Unknown said...

Terima kasih resepinya...nk tray sbb dpt oleh2 dr serawak..huhu ikan terubuk..wahhh ada lak nenek serawaknya...

Unknown said...

Klu tk ade lengkuas ok tk?

Unknown said...

Blh cuba ni,baru dapat terubuk masin