Bahan-bahan:
2 peket cendawan tiram - dibersihkan dan dibelah-belah
1 biji karot merah - dikupas kulit dan dipotong serong2
2 biji cili merah - dipotong serong
segenggam udang sayur
Bahan Tumbuk @ Dihiris nipis:
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Cara Masak:
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bahan tumbuk@ hiris hingga wangi.
- Masukkan udang sayur, cili merah dan karot. Gaul rata.
- Masukkan setengah cawan air. Gaul rata dan masak hingga karot empuk.
- Masukkan garam dan perasa secukupnya. Gaul rata.
- Masukkan cendawan tiram, gaul rata. Masak sekejap aje sebab cendawan mudah layu.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
1 comment:
salam. best nye..tapi macammana nak simpan cendawan supaya kekal segar..boleh share tak tip or petuanya.tq
Post a Comment