Bahan-bahannya:
Kacang panjang - potong serong nipis dan digoreng hingga layu
3 biji kentang - dikupas, dibelah dua dan dibelah dua lagi dan dipotong nipis kemudian digoreng hingga masak.
2 biji karot - dipotong 1 inci dan dipotong mancis dan digoreng hingga layu
8 biji cili merah - dipotong serong nipis dan digoreng hingga layu
3 biji tauhu - dibelah 4 dan dipotong nipis dan digoreng hingga kekuningan
2 keping tempe - di belah 1 cm dan dipotong nipis dan digoreng hingga kekuningan
Hati dan pedal ayam - dicelur dan dihiris nipis.
Suun - direndam hingga lembut dan dipotong 2 inci
Tauhu kering/ Fucuk - direndam dan dipotong 1 inci
1 mangkuk santan pekat
1 sudu makan asam jawa - bancuh dengan sedikit santan cair supaya menjadi pes yang pekat
3 sudu makan cili kering kisar
3 sudu makan kicap manis
Bahan tumbuk lumat:
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 sudu makan udang kering
Cara Masak:
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan cili kisar, tumis lagi hingga terbit minyak.
- Masukkan pes asam jawa. Masukkan pedal dan hati ayam, kicap, garam dan sedikit gula. Kacau rata.
- Masukkan Fucuk dan semua sayuran yang telah digoreng tadi.
- Masukkan santan pekat dan suun. Gaul rata hingga kuah kering.
- Sedia untuk dihidangkan.
1 comment:
boleh masakkan untuk sy x? sy mmg feveret mknn ni hehe
Post a Comment