ASAM PEDAS DAGING TETEL
Bahan-bahannya:
600g daging tetel - direbus hingga empuk
2 batang serai - dititik
1 kuntum bunga lawang
2 sudu teh halba campur
6 sudu makan cili kering kisar
1 sudu teh serbuk kari daging
3 helai daun limau purut
Air asam jawa secukupnya
garam dan serbuk perasa
minyak untuk menumis
1 inci lengkuas
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
Cara Masak:
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bunga lawang, serai, bahan tumbuk, halba campur dan cili kisar hingga wangi dan terbit minyak.
- Masukkan daging dan air rebusannya sekali.
- Masukkan daun limau purut. Kacau rata.
- Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
- Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata. Biarkan sehingga kuah menjadi sedikit pekat.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment