Bahan A
500g koay teow - dibahagi kepada 5 bahagian yang sama banyak.
5 biji telur
Bahan B
100 g udang basah - dibuang kulit
150 g ayam - dihiris
1 bar fish cake - dihiris nipis
100 g bunga kobis - dipotong kecil
100 g karot - dihiris nipis
1 peket jagung muda - dihiris nipis
2 pokok sawi - dipotong 1 1/2 inci panjang
2 sd besar minyak masak
1 cawan air rebusan ayam - saya guna kiub ayam maggi + 1 cawan air
2 sd besar sos tiram
1 sd besar lada sulah
3 ulas bawang putih - dicincang halus
2 sd besar tepung jagung + 1 cawan air - dibancuh bersama
Cara:
- Panaskan minyak dalam kuali. Pecahkan sebiji telur dan dipukul dengan garfu. Masukkan 1 bahagian koay teow, gaul rata dan goreng macam telur dadar hingga agak garing. (1 portion untuk 1 pinggan). Ketepikan. Ulang langkah ini hingga habis portion.
- Panaskan 2 sd besar minyak. Tumis bawang putih hingga agak garing.
- Masukkan ayam, udang dan fish cake. Gaul rata dan ayam agak layu.
- Masukkan air rebusan ayam, lada sulah, sos tiram, jagung muda dan karot. Biarkan mendidih.
- Masukkan garam.
- Masukkan air tepung jagung, bunga kobis dan sawi. Kacau rata dan tutup api.
- Tuang kuah ke atas koay teow dan hidangkan panas-panas. Enak dinikmati bersama cili padi potong yang dicampur kicap cair.
1 comment:
Assalamualaikum...
ckgu ani, TQ diatas perkongsian resepi... nk tnya, kue tiew kungfu tu utk berape org mkn?
Post a Comment