Saturday, 4 August 2012

KOAY TEOW KUNGFU


 KOAY TEOW KUNGFU
Bahan A
500g koay teow - dibahagi kepada 5 bahagian yang sama banyak.
5 biji telur

Bahan B
 100 g udang basah - dibuang kulit
150 g ayam - dihiris
1 bar fish cake - dihiris nipis
100 g bunga kobis - dipotong kecil
100 g karot - dihiris nipis
1 peket jagung muda - dihiris nipis
2 pokok sawi - dipotong 1 1/2 inci panjang
2 sd besar minyak masak
1 cawan air rebusan ayam - saya guna kiub ayam maggi + 1 cawan air
2 sd besar sos tiram
1 sd besar lada sulah
3 ulas bawang putih - dicincang halus
2 sd besar tepung jagung + 1 cawan air - dibancuh bersama

Cara:
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Pecahkan sebiji telur dan dipukul dengan garfu. Masukkan 1 bahagian koay teow, gaul rata dan goreng macam telur dadar hingga agak garing. (1 portion untuk 1 pinggan). Ketepikan. Ulang langkah ini hingga habis portion.
  2. Panaskan 2 sd besar minyak. Tumis bawang putih hingga agak garing.
  3. Masukkan ayam, udang dan fish cake. Gaul rata dan ayam agak layu.
  4. Masukkan air rebusan ayam, lada sulah, sos tiram, jagung muda dan karot. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan garam.
  6. Masukkan air tepung jagung, bunga kobis dan sawi. Kacau rata dan tutup api.
  7. Tuang kuah ke atas koay teow dan hidangkan panas-panas. Enak dinikmati bersama cili padi potong yang dicampur kicap cair.



1 comment:

Anonymous said...

Assalamualaikum...
ckgu ani, TQ diatas perkongsian resepi... nk tnya, kue tiew kungfu tu utk berape org mkn?