Recent Posts

Thursday, 30 August 2012

AYAM MASAK KICAP




AYAM MASAK KICAP
Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam - cuci bersih dan gaulkan dengan garam kunyit dan goreng hingga masak.
4 sudu makan cili kisar
Kicap pekat secukupnya (dalam 4 - 5 sudu makan)
1 biji bawang besar - di mayang bulat
1 biji cili merah - dipotong memanjang dan dibuang bijinya
1 keping asam gelugor
1 cawan air - kalau nak berkuah, bolehla lebihkan air

Bahan tumbuk lumat:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar - saiz sederhana


Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga terbit minyak dan agak garing.
  3. Masukkan kicap secukupnya, air, asam gelugor dan sedikit serbuk perasa. (Jika gunakan kicap pekat masin, tak perlu masukkan garam tapi jika guna kicap pekat manis, masukkanlah garam secukup rasa)
  4. Bila dah mendidih, masukkan bawang besar mayang, cili besar dan ayam goreng. Gaul sekata hingga kuah menyaluti ayam dan bawang besar layu. Bolehlah diangkat dan dihidangkan... Tarrrraaaaa...

5 comments:

Anonymous said...

Nyummyyy

Bukit Besi said...

Sedap ni. Bleh cuba kat rumah. Best blog ni macam2 resepi ada.

Aida Syahira Ishak said...

Syukran Cikgu Ani . Sangat membantu..simple !

amanie said...

terima kasih sis utk perkongsian resepi. boleh try masak utk lunch harini ni.. sedap.

lim su meng said...

kck lah tulisan dlm ni