Recent Posts

Tuesday, 24 July 2012

CAPATI

CAPATI
Bahan-bahannya:
500 g tepung Atta
Air panas + garam
2 sudu makan minyak/ghee

Cara Memasak:
  1. Campurkan ghee/minyak ke dalam tepung atta. Gaul rata.
  2. Masukkan air panas + garam sedikit demi sedikit. Gaul guna senduk. (Panaskan air tu)
  3. Bila dah suam, uli guna tangan hingga mendapat doh yang lembut (lebih kurang macam karipap jugaklah)
  4. Bulat-bulatkan sebesar bola pingpong.
  5. Canaikan adunan menggunakan roller pin, masak atas kuali leper (saya guna non-stick pan aje) menggunakan api sederhana kecil hingga capati menggelembung kecil. Terbalik-terbalikkan hingga masak.
  6. Bolehlah dihidangkan dan dinikmati bersama kari ayam, kari daging atau dalca.


No comments: