Friday, 29 November 2013

SARDIN MASAK CILI API

 SARDIN MASAK CILI API
Bahan-Bahannya:
1 tin kecil sardin - saya guna brand Agromas
1 biji bawang besar - dibelah dua dan dimayang kasar
2 keping asam gelugor
1 tin kecil sardin air
garam
perasa

Bahan Tumbuk Lumat:
25 biji cili api
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan pecah minyak.
  2. Masukkan bawang besar. Kacau rata.
  3. Masukkan ikan sardin dan sosnya sekali.
  4. Masukkan air. (Sukat guna tin sardin yang telah kosong tadi).
  5. Masukkan asam gelugor. Biarkan mendidih.
  6. Masukkan garam dan perasa. Masak hingga kuah pekat dan bawang besar layu.
  7. Tutup api dan hidangkan.


No comments: