Tuesday, 26 November 2013

CUCUR IKAN BILIS

CUCUR IKAN BILIS
Bahan-Bahannya:
3 cawan tepung
1 biji bawang besar - dipotong dadu

Bahan Kisar:
2 biji bawang besar
1 cawan ikan bilis
1 biji telur
2 sudu teh garam
1/2 blender air

Cara-caranya:
  1. Masukkan semua bahan kisar ke dalam mesin pengisar. Masukkan air hingga separuh blender. Kisar hingga halus.
  2. Masukkan bahan kisar ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga dapat kepekatan yang dikehendaki. Jika tidak cukup air, boleh tambah air lagi.
  3. Bila sudah sebati, masukkan bawang besar dadu sambil diramas-ramas supaya bawang terpisah antara satu sama lain.
  4. Kacau sebati.
  5. Panaskan minyak yang banyak. Jemputkan adunan ke dalam kuali. Goreng hingga warna keperangan.
  6. Ulang langkah 5 hingga adunan habis.
  7. Hidangkan.
*** Cucur ini enak dinikmati bersama sos cili, sambal tumis atau kuah kari. Memang wallaaaaa...



2 comments:

ilahjy said...

Hari ni saya buat cucur ikan bilis juga... tp versi bersayur.. dan berbagai bahan tambahan. Layannnn.... hehe

Cikgu Ani Bawok said...

Good ilahjy...
anak2 saya kalau bubuh sayur, alamatnya, berkumpullah sayurnya di tepi pinggan... hahaha...