Bahan-Bahannya:
300 g pegaga segar
1 ulas bawang putih
½ biji bawang besar
3 biji cili api
1 sudu makan udang kering
2 ketul isi cekur
2 helai daun cekur – dibersihkan dan
dihiris halus
½ biji kelapa parut (ambil bahagian
putihnya sahaja)
Garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
1.
Sayur pegaga dibersihkan dan ditus
airnya. Hiris kecil (lebih kurang 1 cm) bersama dengan batang-batangnya sekali.
Masukkan ke dalam mangkuk dan ketepikan.
2.
Tumbuk bawang putih, bawang
besar, cilia pi, udang kering, isi cekur, garam dan gula hingga halus.
3.
Masukkan kelapa parut dan
tumbuk-tumbuk manja hingga semua nampak sebati.
4.
Masukkan semua bahan tumbuk dan
daun cekur ke dalam mangkuk berisi daun pegaga tadi. Gaul rata.
5.
Hidangkan.