Monday, 22 July 2019

ROTI BERINTI

ROTI BERINTI
Bahan Inti:
1 peket ayam/daging kisar Ramly
2 biji bawang besar - potong dadu halus
3 sdm rempah kari daging
Garam
Perencah Hilal
1/2 cawan air

Bahan Tumbuk:
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara Membuat Inti:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang besar dan bahan tumbuk hingga layu dan wangi.
2. Masukkan rempah kari yang sudah dicampur sedikit air. Tumis hingga rempah masak.
3. Masukkan ayam kisar. Kacau rata. Masukkan 1/2 cawan air.
4. Masukkan garam dan perencah hilal. Kacau hingga air kering dan ayam kisar masak. Sejukkan inti.

Bahan Untuk Salut Roti:
5 biji telur
1/2 cawan susu segar
Garam
Lada Sulah

**  Campur semua bahan dan kacau rata. Ke tepikan.


Cara Buat Roti Berinti:
1. Belah roti burger.
2. Sudukan inti ke dalam roti. Tekan-tekan sikit inti tu supaya padat dan tak mudah terkeluar.
3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali yang rata.
4. Celup roti ke dalam adunan telur dan goreng macam goreng murtabak tu. Guna api pelahan je.
    Siap dan bolehlah dihidangkan.


Thursday, 18 July 2019

RENDANG JERING/JENGKOL

RENDANG JERING/JENGKOL

BAHAN-BAHANNYA:

500 gram isi jering - direbus hingga empuk kemudian ditumbuk supaya leper dan lembut.

cili merah (ikut kepedasan yang digemari - nak pedas lagi boleh tambah cili api) - dikisar halus
2 helai daun salam
3 helai daun limau purut - dibuang tulang tengahnya
2 batang serai - dititik
1/4 sudu teh serbuk buah pala
5 kuntum cengkih
1 keping asam gelugor
1 batang kulit kayu manis
3 sudu makan kerisik
500 ml santan
garam
Perencah Hilal atau serbuk perasa atau secukup rasa

Bahan Kisar Halus:
4 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 biji buah keras
1/4 sudu makan biji lada putih
1 sudu makan biji ketumbar
2 inci halia
2 inci lengkuas

Cara Masak:
1. Panaskan 5 senduk makan minyak masak. Tumis bahan kisar dan serbuk buah pala hingga terbit minyak dan wangi.

2. Masukkan serai, daun salam dan daun limau purut.

3. Masukkan cili kisar. Tumis hingga terbit minyak.

4. Masukkan jering. Gaul rata,

5. Masukkan 500 ml santan.

6. Masukkan asam gelugor, cengkih, kulit kayu manis dan serbuk perasa Hilal. Masak hingga menggelegak.

7. Masukkan garam dan kerisik.

8. Masak hingga kuah kering.
Siap dan sedia untuk dihidangkan.